När behövs en elektriker?

Har du några smärre el-jobb som behöver fixas där hemma som du tänkte ordna med själv? Men har du kollat upp vad man egentligen får utföra själv och när behöver man anlita en elektriker?

När det kommer till elen i ens eget hus så får man fixa en del mindre arbeten på egen hand, utan att vara en elektriker. Att byta en trasig glödlampa får du självklart göra, men för resten förutsätts det dock att du har stenkoll på hur det ska utföras. Att chansa med elektricitet ska man aldrig göra eftersom det kan vara livsfarligt!

Om du har koll får du exempelvis montera skarvsladdar, stickproppar samt strömbrytare på en befintlig sladd. Man får också reparera och byta ut trasiga delar i sådana sladdar, som till exempel till en lampa. Om du vill byta strömbrytare eller vägguttag så får de vara högst 16 A. De ska även vara placerade i en egen kapsling eller dosa.

Det otillåtna

Vad får man då inte göra på egen hand? En hel del, är svaret. För att ta några exempel så får du inte göra förändringar i fasta elinstallationer eller förlägga kabel i mark. Du får inte heller byta ett ojordat vägguttag mot ett jordat. Då behöver du istället anlita en auktoriserad elinstallatör. Det kan du såklart göra även vid mindre arbeten som du egentligen lagligt får göra själv. Men som sagt, ha koll på vad du får göra, så slipper du åka på en propp! Om du inte har koll, så håll dig till att bara byta glödlampor. Läs mer om elektriker på denna webbsida: elektrikertäby.com