Hyra bostad Stockholm – frågor och svar

Att hyra bostad i Stockholm är något som många idag gör – men där ännu fler försöker göra det. Stockholm har under en lång tid haft en bostadsmarknad med stora utmaningar. Priserna för bostadsrätter har stigit kraftigt och samtidigt så har också många ombildningar skett – något som reducerat antalet hyresrätter på ett dramatiskt sätt. Dessutom har kombinationen av hög inflyttning och en låg, i det närmaste passiv, byggtakt ytterligare spätt på problemen. Det kan, helt enkelt, vara svårt att hyra bostad i Stockholm.

Vi tänkte titta lite närmare på detta genom att svara på några vanliga frågor. Genom svaren hoppas vi dels ge matnyttig information om vad som gäller och vad man ska tänka på – men dels även ge lite tips till dig som vill hyra bostad i Stockholm.

Vilka tips kan man ge för att hyra bostad i Stockholm?

Det finns primärt tre tips som kan göra skillnad. 1) se till att göra din röst hörd – visa att du vill hyra bostad genom att berätta för kollegor, vänner, bekanta och bekantas bekanta. Använd även sociala medier och se till att sprida ordet till så många som möjligt.

2) registrera dig på en bostadsförmedling. Idag finns många fina sidor där hyresvärdar – privata bostadsrättsinnehavare – lägger ut objekt att hyra ut. Registrera dig på en sådan, beskriv dig själv och skapa ett filter som matchar den hyra du vill betala samt hur pass stor bostad du söker.

3) sök överallt. Du kommer inte att få en lägenhet innanför tullarna för någon tusenlapp i hyra – så enkelt är det. Använd det faktum att Stockholm är stort till din fördel. Det spelar ingen roll var du bor – men den fina kommunikationen i form av kollektivtrafiken tar du dig från punkt A till punkt B på nolltid ändå, och detta när som helst på dygnet.

Får vem som helst hyra ut bostad?

Nej, det finns tydliga skillnader beroende på om man äger bostaden, om man hyr den eller om man exempelvis har ett hus som man vill hyra ut. Oavsett om det handlar om en hyresrätt eller en bostadsrätt så krävs ett godkännande från styrelsen innan man kan börja hyra ut i andra hand. Detta ska du som vill hyra bostad i Stockholm alltid kolla upp innan du flyttar in!

Hur mycket ska jag betala i hyra?

Många vill försöka sko sig på andras olycka genom att begära för mycket i hyra. Det strider inte bara mot moralen, det strider även mot regler som finns. En hyra ska vara skälig och baseras på kostnader för kapital och drift – samt för exempelvis slitage om möbler inkluderas. Det ska aldrig handla om ockerpriser. Detta är ett stort problem i Stockholm. Väljer du att registrera dig på en av de sidor vi ovan nämnde så löper du mindre risk för att bli lurad då dessa bygger på att medlemmarna följer de regler som finns – och att samtliga kollas upp noggrant innan.